facebookBtn      twitter   LinkedInLogo-black rssBtn snemovnaBtn

Proč v EU najdeme málo Billů Gatesů, nebo Marků Zuckerbergů

19 Listopad 2013 Tisk PDF

V EU najdeme hodně uživatelů Microsoftu, Twitteru nebo Facebooku, či Applu. Jenže žádná z těchto firem nepochází z Evropy. Bill Gates, Paul Alles, Mark Zuckerberg, Jack Dorsey, Steve Jobs, Steve Wozniak... všichni jsou z USA. V čem je problém? Proč se Evropa nemůže pochlubit svým Silicon Valley?

Jak se financuje americký sen

Když už má člověk skvělý a neotřelý podnikatelský nápad, potřebuje mít i peníze. Jak se podařilo získat peníze americkému Facebooku, který má dnes téměř 1,2 miliardy uživatelů, čistý roční zisk $ 53 milionů a 5300 zaměstnanců? Docela snadno. Facebook vznikl v únoru 2004. Prvních $500,000 na rozvoj dostává Facebook od Petera Thiela už na začátku července téhož roku. Peter Thiel od Marka Zuckerberga dostává 10,2% podíl a místo v radě. V prosinci slaví Facebook miliontého uživatele a v květnu 2005 Peter Thiel a Accel Partners investují do Facebooku $12.7 milionů.

Evropani si jezdí pro peníze na rozvoj svých firem do USA

Víte, že Skype pochází z Evropy? Má přes 663 milionů registrovaných uživatelů a v roce 2011 si Skype koupil Microsoft za 8,5 miliardy dolarů. Vyvinulo ho v srpnu 2003 skandinávské duo- Dán Janu Friis a Švéd Niklas Zennström. Niklas zpětně hovoří o tom, že sehnat peníze pro rozjezd bylo nesmírně těžké. Kde nakonec uspěl? Za oceánem. Peníze mu dal Bill Draper. Dneska už má Niklas vlastní společnost Atomico, která podporuje nové rozjíždějící se projekty.

V Evropě se bojíme investovat do start-upů

V celé Evropě se do 2900 start-upů prostřednictvím rizikového kapitálu investovalo 3,2 mld EUR. Poměr těchto investic na HDP je v ČR 0,003 %. Šampionem je teď Maďarsko, kde se do rizikovějších projektů vloží 0,065 %. Pro srovnání v USA se rizikové investice pohybují mírně pod 0,2 % HDP. Díky nim vzniklo necelých 12 milionů pracovních míst (11 % amerických pracovních míst v soukromém sektoru).

Namísto do start-upů investujeme v EU do projektů jako "Dovolte mi pracovat". A nezaměstnanost roste...

Peníze v EU máme. Častěji nežÂ business angel, nebo investor do rizikového kapitálu (venture capitalist) je přerozdělují úředníci. Na tvorbu pracovních míst nepotřebujeme start-upy, ale rekvalifikaci zaplacenou štědrým Evropským sociálním fondem s rozpočtem 75 mld EUR na období 2007-2013. A nevadí nám ani, že v tomto období nezaměstnanost v EU stejně roste. V 2007 byla nezaměstnanost v EU 7,2 %, v roce 2012 10,5 %. Česko díky Evropskému sociálnímu fondu přerozdělilo 124,2 mld Kč. A nezaměstnanost u nás také rostla. Z 5,4 % v roce 2007 na 7 % v roce 2012. A za co jsme 124 miliard Kč utratili? Pro zajímavost třeba na projekt "Absolventi a praxe" za 136 milionů, "Cesta na trh práce" za 35 milionů Kč, "Dovolte mi pracovat" za 20 milionů Kč.… Vyčerpávající seznam projektů najdete zde.

A jak reagujeme na problém vysoké nezaměstnanosti mladých?

Nehledáme Marky Zuckerbergy, ani Billy Gatese, ale zakládáme program "Záruka pro mladé". Celkové roční náklady se vyšplhají ke 21 miliardám EUR pro celou EU. 16,6 mld Kč půjde na projekty, 4,3 mld Kč na správu programu. Dalších 6 miliard EUR dáme od 2014 do 2020 na Iniciativu pro mladé nezaměstané, tzv. Youth Unemployment Iniciative. To není málo, že?

Co z toho vyplývá?

Miliardy eur evidentně nemají tak pozitivní dopad na nezaměstnanost, který jsme si od nich v evropských strategiích slibovali. V EU bychom měli pochopit, že někdy je lepší nezakládat nové programy, ale spíš hledat samotnou příčinu problémů. Raději z evropských peněz postavme novou cestu, nebo železnici. Nebo zlepšeme kvalitu našeho vzdělávacího systému, kde se nebudeme učit vyplňovat evropské formuláře a žádosti o dotace, ale kde se raději dozvíme, jak postupovat, když máme skvělý podnikatelský nápad, ale chybí nám peníze na rozjezd.

 
Joomla SEO powered by JoomSEF