facebookBtn      twitter   LinkedInLogo-black rssBtn snemovnaBtn

Skvělý výsledek v počtu přihlášek na Model EU 2011

01 Březen 2011 Tisk PDF

Organizační tým je velmi potěšen počtem přihlášek na letošní ročník Modelu Evropské unie. Jejich množství považujeme za velký úspěch. Jen za tento měsíc, kdy byl projekt spuštěn, jsme obdrželi 1073 přihlášek. Nejen, že už teď číslo překračuje počet přihlášených z minulých ročníků, ale také jsme tím dali možnost účastnit se velkému množství mladých lidí z celé Evropy.

Poprvé v historii Modelu EU jsme obdrželi přihlášky z 26 zemí z celkového počtu 27 členských zemí Evropské unie stějně jako z Turecka a Norska. Jedinou výjimkou z tohoto pozitivního trendu bylo Lucembursko. Obdobně jako minulý rok přišlo nejvíce přihlášek z Rumunska 129, následovalo Bulharsko s 124 přihlášenými. Třetí místo obsadila Itálie s přihláškami 102 mladých lidí.

Uchazeči měli za úkol napsat esej a kratký motivační dopis, který by pomohl organizačnímu týmu vybrat 180 nejlépe vyhovujících účastníků, kteří budou mít možnost účastnit se projektu, který se uskuteční v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku v odbodí od 19 do 26 dubna 2011. Účastníci budou rozděleni mezi členy Evropského parlamentu, Rady evropské unie, novináře a lobbisty. S nimi budou diskutovat dvě aktuálně kontroverzní a velmi zajímavá témata, a to směrnici o uplatňování práv pacientů v přeshraniční zdravotní péči a směrnici o pracovních podmínkách agenturních pracovníků.

Krom toho se mohou zapojit do našeho sociálního programu, v rámci něhož se navzájem blíže poznají a zažijí na vlastní kůži, co znamená “evropský duch”.

Co mohou účastníci od Modelu EU 2011 očekávat, nejlépe vystihla poslankyně Parlamentu ČR Lenka Andrýsová, které tímto chceme ze strany organizátorů velmi poděkovat za podporu celého projektu. ”Jan Ámos Komenský, učitel národů, tvrdil, že se člověk učí nejlépe, když si hraje. Model Evropské unie, stejně jako podobné simulace, pomáhá studentům a studentkám pochopit politické rozhodování a složitost hledání politického kompromisu. Během mých studií jsem se zúčastnila modelu jednání Rady EU, a to na úrovni ministrů zahraničních věcí. Tehdy jsem z perspektivy ministryně zahraničních věcí Litvy nahlédla do struktury Evropské unie, ale poznala jsem charakter zahraničněpolitických problémů, které moje baltská země řešila. Takovou zkušenost by mi žádná vysoká škola, ani univerzita nedala, řekla Lenka Andrýsová.

Anglická verze ke stažení zde:

 
Joomla SEO powered by JoomSEF